Mitä se kestävä kehitys olikaan? Ympäristöministeriön sivut määrittelevät sen olevan maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet.
Kosa ja Muka muuttavat maailmaa -kirjan tarina etenee lapsipäähenkilöitä seuraten. Kosan ja Mukan ikää ja sukupuolta ei kerrota. Kirjan tapahtumamiljöö vaikuttaa aika suomalaiselta, vaikka kirjan ihmiset ovat kuin sekoitus kaikkia etnisiä ryhmiä.
Kirjastosta kirja löytyy ympäristönsuojelu-hyllystä. Joka aukeamalla on kuvakirjan tapaan kuvitusta. Tekstiä on kuitenkin paljon enemmän kuin kuvakirjoissa. Pienellä fontilla A4-kokoisia sivuja on vain 56 mutta hieman isommalla fontilla ja erilaisella taitolla sitä riittäisi melkeinpä lastenromaaniin. Tarinan lisänä on oppikirjamaisia tietosivuja mm. kestävään kehitykseen liittyen: veden kiertokulku ihmisen käytössä, maapallo ihmisen kotina, osallistuminen yhteiskuntaan, riisisuklaapatukan alkuperä, ruokatuotanto, viestinnän historia ja vallankäyttö. Tietosivujen Keke-hahmo on jonkinlainen viisaus, tietopankki ja opettaja.
Sen verran painavaa asiaa kirjassa on tarjolla, että tietopuoleltaan se sopii alakoulun vanhimmille. Asioita lähestytään lapsen maailman ja arjen kautta, joskin sitä höystävä satumaisuus (esim. ilmastopakolais-norsu lyhtypylväässä ja vedenpuhdistuslaitoksen persoonallinen rotta) on keino keventää tuhtiutta. Kirja ei ole juonivetoinen vaan tiivis paketti faktoja. Esimerkiksi vallasta ja vaikutustavoista kertova aukeama sekä sellaiset asiat, kuten verotus, tieto, oikeudet ja velvollisuudet vaativat mielestäni perustiedot yhteiskunnasta, jotta asian ymmärtää ja että kirjaa jaksaa lukea. Yhteiskuntaoppi kouluaineena alkanee peruskoulussa nelosluokalla.
Yksi tärkeä opetus kirjassa on lapsen kuka minä olen -kysymykseen annettu vastaus: Olet samanlainen kuin kaikki muutkin ihmiset ja samalla täysin omanlaisesi. Kirjassa tulee monessa kohtaa esiin, että maapallon ongelmat ovat meidän kaikkien yhteisiä ja meidän kaikkien tulisi huomioida oman toimintamme vaikutukset muihin ja toimia myös toisten hyväksi. Helpommin sanottu kuin tehty. Useimmille aikuisille kestämätön kehitys on kuitenkin se luontevampi ja itselle sopivampi vaihtoehto. Saavutetuista eduista, kuten omasta mukavuudesta on tunnetusti vaikea tinkiä. Millä tavalla siis (omille ja muillekin) lapsille saisi opetettua, että meidän kaikkien tulee ottaa vastuuta kestävästä kehityksestä? Kotona ja koulussa tarjottu malli vastuunotosta on se kaikkein tärkein.
En usko, että ekoherätys tapahtuu yhtä kirjaa lukemalla. Samasta aihepiiristä ei kirjamarkkinoilla olekaan tunkua. Onneksi tässä kirjassa on positiivinen tunnelma ja usko siihen, että muutos parempaan on mahdollinen. Itsekin ajoittain jaksan uskoa niin.
Kosa ja Muka muuttavat maailmaa – Kestävän kehityksen jäljillä
Salovaara, Aija ja Janne (teksti)
Kärkkäinen, Tuomas (kuvat)
56 s.
Avain 2021