Päivä maapallolla -sarjan kirjat kertovat alakouluikäisille ja sitä pienemmille lääkärin, poliisin ja koululaisen vuorokaudesta eri puolilla maapalloa. Kirjasarjan nimeen viitaten (Päivä maapallolla) kirjojen alkuaukeamalta löytyy maailmankartta sekä tietoteksti maapallon aikavyöhykkeistä: kun meillä on yö, rapakon takana on iltapäivä jne. Tieto-osuus on sarjan uudempien kirjojen sisällön kannalta hieman harhaanjohtava. Ainoastaan sarjan ensimmäisessä osassa nimittäin toteutuu samaan aikaan toisaalla -ajatus: jokaisella aukeamalla esitellään jonkun kirjan henkilön päivää ja mitä muut tekevät samaan aikaan jossain muualla. Sarjan uudemmissa osissa, eli lääkärien ja poliisien työtä esittelevissä kirjoissa jokainen aukeama kertoo jonkun henkilön työpäivästä ja aikavyöhyketieto jää siis hieman turhaksi. Alkuaukeaman maailmankartta taas on erittäin oleellinen, jotta hahmottuu, miten kaukana Suomesta ollaan: onko tällaista lähellä meitä vai jossain toisella puolella maailmaa.
Pienemmälle lapselle voi olla hankala hahmottaa sivujen kellonaikoja, sillä ne eivät toistu samalla logiikalla kaikilla aukeamilla. Välillä aukeaman iso kuva kertoo siitä, kun lääkäri on juuri tullut töihin, toisilla aukeamilla siitä, että lääkäri on lopettamassa työpäiväänsä tai on jo ollut vaikkapa kolme tuntia töissä. Sivuilta ei selviä lääkärien tai poliisien työpäivän pituus eri maissa. Ajan kulumista voisi selkeämmin havainnollistaa vaikkapa kellotauluilla, joihin olisi merkitty työpäivän kesto.
Nippelitietoa on ollut kirjojen materiaaliksi tarjolla varmasti yllin kyllin ja se on jokaisen maan kohdalla puristettu yhteen aukeamaan; mikä siis on yleistä, mikä erityistä. Eniten tietoa kirjassa tarjoavat värikkäät kuvat, jotka suurpiirteisyydessään pelkistävät onnistuneesti kuviin oleellisen: tuoltako näyttää luotiliivi, tuolta kannettava sormenjälkitunnistaja ja tuollaistako kuulua vuoristopoliisin työhön. Myös poliisi syö välipalaa ja harrastaa vapaa-ajallaan, oli hän missä päin maailmaa tahansa.
Lääkärien ohella Lääkärit-kirjassa kerrotaan myös esimerkiksi fysioterapeutin, lääketieteen opiskelijan ja ensihoitajan työstä. Vastaavasti poliisikirjassa kerrotaan myös esimerkiksi rauhanturvaajan, rannikkovartijan, poliisikoirankouluttajan sekä rikoskemistin työstä. Myös aikuiselle on tarjolla runsaasti sellaista uutta tietoa, jota harvempi osaisi asiasta kiinnostuneelle lapselle kertoa tuosta vaan lonkalta.
Mieleeni tulee tukku ammatteja, joista itse haluaisin lukea: opettaja, päiväkodin työntekijät, jäteautojen kuljettajat, poliitikot, kalastajat ja vaikkapa maanviljelijät. Näistäkin ammateissa löytyy aivan samoja, toisaalta täysin erilaisia ulottuvuuksia eri puolilta maailmaa. Itse muistan silmät pyöreinä ihmetelleeni vuosia sitten Ateenan jätehuoltoa: yksi ajaa, toinen seisoo jäteauton takatarakalla ja hyppää melkeinpä vauhdissa kyydistä seuraavan roska-astian luona. Kätevää, joskaan ei meillä täyttäisi minkäänlaisia työturvallisuuskriteerejä. Juuri tämmöiset pienet mutta suuret erot kertovat meistä ja maailmasta ja juuri niitä hyvä lasten tietokirja osaa tarjota lukijalle.
Mikama, Anniina (teksti)
da Cruz, Darlos (kuvat)
Päivä maapallolla – Lääkärit (2021)
Päivä maapallolla – Poliisit (2020)
Päivä maapallolla – Koulussa (2019)