Täältä tullaan jälleen, historia…

(Sisältää juonipaljastuksia!)

Marja Aholta on julkaistu Allun ja Rikun seikkailuista kertovaa sarjaa kirja per vuosi. Hyvä tahti sarjalle. Päähenkilöpojat ovat +/10-vuotiaita pikkukaupungin lapsia. Sarjan uusin osa Täältä tullaan keskiaika ei ole historiallinen lastenromaani mutta se sivuaa kivasti aihetta ja tarjoaa runsaasti faktatietoa.

Toivon, että faktat on tarkistettu, eikä ole turvauduttu yleisiin käsityksiin siitä, millaista keskiajalla ajatellaan olleen. Yksi harhaluulo esimerkiksi on, että väellä oli tuolloin huonot hampaat, jotka jo parikymppisillä putoilivat suusta… Päinvastoin (oikokaa, jos olen väärässä!), löydetyissä ja säilyneissä tuon ajan kalloissa on pääsääntöisesti legot tallella. Hampaita kyllä puhdistettiin jo ennen pepsodentteja ja hammasväliharjojakin. Ja kun ruoka ei ollut yhtä hiilaripitoista kuin nykyään, niin hampaat pysyivät suussa.

Uusimmassa osassa poikien kotikaupungissa vietetään keskiaikatapahtumaa. Sekä lapset että aikuiset ovat innolla mukana menossa. Keskeisessä roolissa tässäkin kirjassa on myös Allun papukaija Pedro. Salaisuuden, tässä kirjassa kadonneen aarteen, äärelle johtaa tällä kertaa salaperäinen shakkilauta. Se on kopio keskiaikaisesta shakkimestari Juhana Kaksiparran pelilaudasta, jonka kaiverrukset tarinan mukaan johtavat aarteen kätköpaikkaan. Juoni on osittain ennalta arvattava, joskin jännittäviä käänteitä riittää.

Kliseisyys lastenromaaneissa on vahvuus: lapsilukija haluaa löytää tuttuja tarinan aineksia, juonenkäänteitä, säännönmukaisuutta ja logiikkaa. Kulttuurisia syvärakenteita, tarinankerrontaa, arkkityyppejä, vastakohtapareja ja myyttejä tutkinut Claude Lévi-Strauss ja venäläisiä ihmesatuja strukturalismin keinoin preparoinut Vladimir Propp tiivistivät tämän tutkimuksissaan jo lähes sata vuotta sitten. Lévi-Strauss korosti tarinoiden (ja koko elämän hahmottamisen) logiikassa binaarisia vastakohtapareja (esim. todennäköinen–sattuma, arkinen–yliluonnollinen, ymmärrettävä–irrationaalinen, heikko–voimakas, fyysinen–psyykkinen, hyvä–paha, elämä–kuolema jne.). Näillähän lastenkirjallisuus pelaa, ja jos ei pelaa, niin moinen dada ja avantgarde kyllä jätetään kirjaston hyllyyn pölyttymään. Tässä nimenomaisessa kirjassa tarina etenee näin: poikien silmiin osuu sattumalta tavallisesta poikkeava shakkilauta. Siihen tuntuu kätkeytyvän salaisuus. Jokin ilkeä/väärämielinen/ahne henkilö yrittää saada lautaa itselleen. Seuraa henkistä ja fyysistä kamppailua. Oikeus voittaa ja kaikki selviää.

Marja Ahon kirjoissa lasten perheet jäävät hieman taka-alalle. Särmää tuo onneksi Allun aina johonkin asiaan hurahtava isä. Hiio-o-hoi! Aarre näkyvissä -osassa isä on esimerkiksi hurahtanut chiliin. Mitäpä sitä joka sarjassa erikoisia ero-, uusio- tai sateenkaariperheitä tarvitsee ollakaan. Kivasti perheissä toimitaan lapsiystävällisesti, lapsille annetaan vastuuta, he saavat ratkoa arvoituksia omin päin mutta vanhemmat osallistuvat lasten puuhiin vieressäkulkijoina, kuten kunnollisten vanhempien kuuluukin. Allun ja Rikun vanhemmat ovat tiukemman paikan tullen aina turvana ja se tekee kirjoista pienemmillekin lukijoille sopivia ja varsin passeleita. Toisin oli vanhan liiton seikkailukirjoissa, joissa päähenkilö-lasten huoltajat eivät voineet edes aavistaa, että Viisikko, tai muu alakouluikäisistä koostuva lapsijengi jahtaa omin päin aseistautuneita salakuljettajia myrskyssä moottoriveneellä karikkoisella rannikolla ja on kohta teljettynä hylättyyn majakkaan.

Ahon juonikuviot sopivat ekaluokasta ylöspäin. Neljäsluokkalaisille sarja voi olla jo liian lälly. Tuon ikäisille ei ehkä enää mene läpi, että joku lapsi kanniskelisi joka paikkaan lemmikkipapukaijaansa, joka sitten osaa kiperässä paikassa toimia nokkelasti. Isompi lukija kaipaa ehkä myös henkilöiden parempaa taustoitusta. Sarjan tässäkään osassa ei lapsista oikeastaan kerrota kuin etunimet.

Sarjan muissa osissa lapset seikkailevat dinonäyttelyssä, sirkuksessa, vanhassa kartanossa ja merellä etsien aarretta ja jahdaten voroja tai kummituksia.


Marja Aho:
Hiio-o-hoi! Aarre näkyvissä (2014)
Abrakadabra! Sirkus sekoittaa kaupungin (2015)
Huhuu! Kartanossa kummittelee! (2016)
Röyr! Pyydystäkää pitkäkynsi (2017)
Täältä tullaan keskiaika! (2018)
Myllylahti