Entä jos?

Interaktiivinen kirja on tekstiseikkailu ja peli samassa paketissa. Tällaisissa kirjoissa lukija tekee tarinan juonen kulkuun merkittäviä valintoja annetuista vaihtoehdoista. Näin tarina ja sen loppu muodostuvat eri lukukerroilla erilaisiksi.

Interaktiivisia kirjoja on julkaistu Suomessa käsittämätöntä kyllä vain kourallinen. 80-luvulta löytyy nuortenkirjasarja Valitse oma seikkailusi ja 90-luvulta Mustat yöt -rikoskirjasarja mutta siinäpä ne melkein ovatkin. Jotkin pelikirjat (kuten Taistelupeli-sarja) lähenevät roolipelejä niin paljon, että niitä ei voi enää laskea kirjoihin kuuluviksi.

Sylvie Misslinin ja Amandine Piun rieumukkaassa kuvakirjasarjassa lukija voi jokaisella sivulla valita kahdesta vaihtoehdosta (esim. mennäänkö kävellen vai veneellä, jäädäänkö lämmittelemään nuotion ääreen vai jatketaanko heti matkaa, mennäänkö pimeään linnaan vai ohitetaanko se jne.). Valinnoissa auttaa reunahakemisto, jonka kuvat viittaavat eri vaihtoehtoihin ja ohjaavat oikealle sivulle. Vaikka tekstiä on hyvin vähän, kirjojen tarinat etenevät jouhevasti ja tuloksena on eheitä ja vaiherikkaita seikkailuja, jotka sopivat alle kouluikäisille. Tietyt valinnat ohjaavat takaisin alkusivulle, josta seikkailun voi aloittaa uudelleen.  

Tarinankerrontaperinteessä interaktiivisuus eli vuorovaikutteisuus on tuttu keino: kertoja muokkaa tarinaa kuulijoiden toiveiden, odotusten ja pelkojen mukaan kyselemällä ja tarkkailemalla. Iltasatu voi saada pehmeämmän lopun, kun sadunkertoja huomaa, että tarina käy lapsikuulijalle liian jännäksi. Tietokonepeleissä kone usein luo pelimaailmaa pelaajan valintojen mukaan tietyn algoritmin logiikalla. Painetussa kirjassa kaikki juonikuviot on kuitenkin oltava valmiina tekstinä lukijan valittavissa.

Sivujen oikealta laidalta löytyy reunavalikko, josta lukija voi valita kahdesta vaihtehdosta.

Vuorovaikutteinen tarina etenee osin elämän logiikalla: sinä itse voit vaikuttaa joiltain osin siihen, millainen tulevaisuudesta tulee. Siksi Misslinin ja Piun kirjat sopivat ei vain viihteeksi vaan myös kasvatuksen välineiksi. Keskeinen opetus on se, että omilla teoilla ja valinnoilla on seurauksia, kuten myös toisten teoilla ja valinnoilla sekä sattumalla.

Pidemmälle vietynä maailma avautuu loputtomien tapahtumien, tekojen ja valintojen kudelmana, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja perhosen siiveniskut voivat aiheuttaa pyörremyrskyn toisella puolella maailmaa. Eikä sovi unohtaa mustia joutsenia: tilastotieteilijä Nassim Taleb kehitti teorian siitä, miten erittäin epätodennäköiset mutta hyvin merkittävät asiat vaikuttavat nekin maailmaan. Vuorovaikutteisissa teoksissa tämä voisi tarkoittaa epäreiluja ja mielivaltaisia juonenkäänteitä. Fiktio kaikessa mielivaltaisuudessaan on onneksi turvallinen pakopaikka reaalimaailman arvaamattomuudelta.  

Misslin, Sylvie (teksti)
Piu, Amandine (kuvitus)
Kokka kohti aarteita, kapteeni Hirmuliini! (2022)
Viidakosta kuuluu JUHUU… (2018)
Missä olet, prinssi Hurmelo? (2017)
Lasten keskus