Ja seuraavaa kirjaa ei tule

Jos olisi mahdollista, olisiko oikein viedä menneisyyteen rokote mustaa surmaa vastaan? Olisiko oikein estää sotia ja katastrofeja? Olisiko oikein estää diktaattoreita pääsemästä valtaan? Kuka tai ketkä saisivat päättää näistä asioista? Muuttuisiko tulevaisuus, jos jotakin muuttuisi menneisyydessä ja miten?

Aikamatkustus on jo itsessään kiinnostavaa, vaikka eri kirjojen tarjoamat keinot siihen ovat yleensä hieman kökköjä ja epäuskottavia. Jos tämä seikka unohdetaan, päästään kiinnostaviin pohdintoihin: mitä historiassa tai tulevaisuudessa voisi tai saisi tehdä ja miksi?

Yläkouluikäisille suunnatun Historian vartijat -sarjan (2012–2013) idea ei ehkä täysin omaperäinen mutta silti varsin innostava: jos historian käänteistä voisi muuttaa jotakin, se olisi jo tehty moneen kertaan. Vallanhimoisille, suuruudenhulluille ja muuten vain hulluille historia tarjoaisi ehtymättömän temmellyskentän. Eikä ehkä niin, että estettäisiin katastrofeja vaan myös niin, että niitä tuotettaisiin itse.

Kirjasarjan ensimmäisessä osassa (Myrsky nousee) suuruudenhullu Agata Zeldt yrittää estää renessanssin ja kirjapainotaidon yleistymisen levittämällä Eurooppaan pirullisen juonensa ansiosta ruttoa. Vain parhaat palat kansasta pelastuisivat Zeldtin johtamiin suljettuihin, orjuudella pyöriviin kaupunkeihin.

Sarjan toisessa osassa (Circus maximus) samaisen Zeldtin perimmäisenä motiivina on jälleen puhdas vallanjano. Tällä kertaa rautarouvan suunnitelmissa on estää Rooman perinnön (laki- ja valtiojärjestelmät, koulutus- ja viestintäjärjestelmät, yhteinen kieli, vesijohdot ja viemäröinti sekä muu rakennustaito, taide, tiede ja urheilu, ajattelu, retoriikka jne., eli oikeastaan koko eurooppalaisen kulttuurin perusteet…) leviäminen Euroopan kautta maailmalle. Taktisilla muutoksilla historiassa läntinen maailma hänen laskelmiensa mukaan rampautuisi ja uppoaisi pelkoon ja johtoon voisi astua Zeldt itse:

Tuhoan koko keisarikunnan. Hävitän koko sen kirjallisuuden, kirjastoittain tietoa. Tyhennän sen tiedemiehistä, arkkitehdeistä ja suunnittelijoista. Revin sivistyneen maailman rakennuspalikat pala palalta maan tasalle, kunnes jäljellä ei ole enää mitään muuta kuin murskattuja luita ja unohdettuja ihanteita — ja nainen maailmanvaltiaana.” (Circus Maximus 2013, s. 145.)

Ajatusrakennelmat ovat hengästyttäviä: mitkä asiat ovat vaikuttaneet omaan nykyhetkeemme ratkaisevalla tavalla? Jos jokin asia olisi sattuman oikusta muuttanut historiamme suuria linjoja, mihin se olisi johtanut? Millaisessa maailmassa eläisimme? Entä jos vaikkapa maurit olisivat onnistuneet levittämään Eurooppaan islaminuskon, oman kulttuurinsa, arvonsa ja oikeusjärjestelmänsä?

Mustia joutsenia (eli ennakoimattomia, epätodennäköisiä asioita ja tapahtumia) on toki lennellyt eestaas pitkin historiaa aiheuttaen milloin mitäkin ennustamatonta. Kuten vaikka korona tai Ukrainan sota; kukaan ei osaa vielä ennustaa, johtaako status quo ydintalveen vai lentääkö jokin elämälle ystävällisempi musta tai valkea joutsen Venäjän yllä…

Mutta: jostakin syystä Gummerus ei ole käännättänyt ja kustantanut sarjan viimeistä osaa (Nightship to China). Vaikka jokainen kirja on oma tarinansa, suurempi taustatarina jää auttamatta kesken: onnistuvatko Historian vartijat tehtävissään pelastaa maailma ja nykypäivä tällaisena, kuin me sen tunnemme? Löytyykö Vartijoiden riveistä lisää pettureita, joiden motiivit voivat olla inhimillisen yllättäviä? Löytyykö Jaken historian hämäriin kadonnut isoveli? 

On varmasti monia syitä, miksi kustantamo jättää laadukkaan kirjasarjan viimeiset kirjat kääntämättä ja julkaisematta. Näitä syitä arvelen: sarjasta ei muodostunut kaupallisesti kannattavaa, sarjassa oli osia kustantamon mielestä liian paljon, yksittäisten kirjojen laatu notkahti sarjan edetessä tai kustannusoikeuksia ei jostain syystä saatu sarjan kaikille osille.

Samanhenkisestä, Michael Scottin Kuolemattoman Nicolas Flamellin salaisuudet -kirjasarjasta (2008–2011) Wsoy jätti jostain syystä puolet kääntämättä. Niin tai näin, mukaansatempaavan sarjan jääminen kesken harmittaa. Sarjan yksittäisiä osia ei viitsisi tilata ulkomaisista verkkokaupoista, sillä kirjan todennäköisesti lukisi kuitenkin vain kerran.

Dibben, Damian (teksti)
Historian vartijat – Myrsky nousee 2012
Historian vartijat – Circus Maximus 2013