Älykköteinit historian pauloissa

Arkeomysteeri-sarja on isommille lukijoille sitä, mitä Tapani Baggen Apassit on pienemmille: historiatietoutta jännityksellä ja vauhdilla maustettuna. Kirjasarjan päähenkilöt, kaksoset Kaius ja Silva sekä samanikäinen ystävänsä Leo ovat teini-ikäisiä Roomassa asuvia suomalaisnuoria. Kaksosten äiti on kuollut. Isä on arkeologi ja työtehtävät vaihtelevat Italian ja Kreikan yliopistoissa. Myös Leon on vanhempien töiden tuomana Roomassa. Viittauksia akateemiseen maailmaan seuraa tuon tuostakin.

Kolmikkoa yhdistää laaja yleissivistys ja tästä johtuva jatkuva snobbailu triviatiedolla, oli puheenaiheena sitten Rooman ja Kreikan historia, antiikin mytologia, kielitiede, arkkitehtuuri, taiteet, Italian ja Kreikan nykytila ja hallinto taikka jokin muu asiakokonaisuus maan ja taivaan väliltä. Hakkeri-Silvan nörttiydestä ja Leon monipuolisesta liikunnallisuudesta on tuon tuostakin hyötyä, kun reipas ja noheva kolmikko sotkeentuu historiaa tihkuviin tapahtumiin ja joutuu myös rimpuilemaan itsensä niistä irti. Apuna kolmikolla on uusimmat tekniset vempaimet, muuten ei teinien touhu olisikaan järin uskottavaa.

Eli perinteinen viisikko-asetelma kolmikkoon tiivistettynä: kolme henkilöä yhdistää tietonsa ja taitonsa ja niiden avulla ratkaisee mysteerejä, rikoksia ja arvoituksia tai löytää vaikkapa aarteen. Teinien vanhemmat jäävät taka-alalle, eikä aiemmin tapahtunutta tai henkilöitä liiemmin syvennetä. Vastakkaista sukupuolta katsellaan vaivihkaa sillä silmällä mutta siihen romantiikka kirjoissa jää. Ohuelta kirjat eivät silti maistu.

Kirjoissa selvitellään hämäräperäisiä arkeologisia kaivauksia (Rooman sudet), selvitellään hämäräperäisiä arkeologisia löytöjä, jotka liittyvät Aleksanteri Suureen (Jumalista seuraava), selvitellään arkeologiseen löytöön liittyvää hämäräperäisyyttä (Mafian linnut) ja renessanssiajan patsaisiin liittyvää salaisuutta (Viimeinen etruski). Välillä kolmikko pakenee mafiaa, välillä perässä on aseella ohimoon osoitteleva kansainvälinen rikollisjengi. Juonikuvioihin liittyvät myös natsi-Saksa, muinaisen Apollo-jumalan palvelijat ja Aleksanteri Suuren perinnöstä kiistelevät salaperäiset tahot.

Samaistumispintaa sarjasta ei ehkä löydy kaikille teinilukijoille: museoissa luuhaavat hieman elitistiset neropattinuoret voivat tuntua osalle lukijoista liian vierailta, vaikka juonenkäänteet ovatkin kiivaita ja räimettä riittää kuin Bond-leffoissa. Heidän elämänsä suurkaupungin sykkeessä on kuitenkin melkoisen hohdokasta, vaikka tapahtumapaikkana ei ole Lontoo, New York, Los Angeles tai jokin muu siisti mesta. Itsenäisesti kaupungissa ja lomamatkoillaan seikkailevat nuoret ovat suvereeneja asiassa kuin asiassa. Luulisi kiinnostavan nirsompaakin teiniä.

Itseäni sarjassa viehättää niiden sijoittuminen Roomaan ja Ateenaan, joihin molempiin minulla on lämmin suhde. Kuusi vuotta koululatinaa ja residenssijaksot Suomen Rooman instituutin Villa Lanten residenssissä ja Ateenan residenssissä antoivat aikoinaan hyvät perustiedot kaupungeista. Kirjoista saakin huimasti enemmän irti, jos on itse käynyt paikan päällä. Toki juonen kannalta on sivuseikka, onko kirjoissa mainittuja kaupunkien katuja, museoita, puistoja ja muita paikkoja edes oikeasti olemassa. En muuten tarkistanut.

Nemo Rossi (historiantutkijat Mika Rissanen ja Juha Tahvanainen):
Rooman sudet (2012)
Mafian linnut (2013)
Jumalista seuraava (2014)
Viimeinen etruski (2016)
Salainen veljeskunta (2018)
Kustantaja: Myllylahti