Seepra edestä, seepra takaa, seepra istuu, seepra makaa

Useampikin kuvataiteen opettajistani on tainnut sanoa, että piirtämään oppii vain piirtämällä. Se on totta. Sinänsä ei siis ole väliä, mitä piirtää, kunhan piirtää.

Osa piirtämisen opaskirjoista on suunnattu suoraan lapsille ja tarjontaa on laidasta laitaan: piirrä ihmisiä, piirrä eläimiä, piirrä söpöjä eläimiä, piirrä mangaa, piirrä värikynillä, piirrä lyijykynällä. Liian vaikea ja vääräntasoinen opaskirja (ja opetus) voi kuitenkin viedä piirtämisestä ilon. Oma tuotos kun ei välttämättä muistuta kirjan mallipiirrosta.

Chika Miyatan kirja Piirretään kaiken maailman eläimiä on riemukas poikkeus piirtämisen monenkirjavien opaskirjojen joukossa. Nopeasti vilkaistuna kirjan mallikuvat näyttävät lapsen piirtämiltä, sen verran yksinkertaisia ja karkeita ne ovat. Toisella vilkaisulla kuitenkin näkee, että piirroskuvat ovat näennäisessä simppeliydessään taidokkaita ja ilmeikkäitä. Vahaliiduilla tai puuväreillä piirretyt kuvat esittelevät eläimiä eri suunnista ja erilaisissa asennoissa ja monesta kulmasta: sivulta, edestä, takaa, ylhäältä, viistosta, puussa roikkumassa, maassa makaamassa, yksin ja ryhmässä. Seepra suoraan ylhäältä nähtynä, kakkaava kuusipeura, emon pussiin änkeytyvä poikanen sekä kiipeilevät apinat ovat aiheina juuri sitä suuntaa, mihin pientä (ja vähän isompaakin) piirtäjää olisi mielestäni kannustettava. 

Lapsihan piirtää pitkään eläinhahmot suoraan sivulta (eläinkirjan kuvien tapaan), vaikka luonnossa ne eivät siihen malliin ikinä poseeraa.

Kaikki mallieläimet Miyatan kirjassa tuskin ovat suomalaislapselle tuttuja ja se on hyvä. Ehkäpä mielen sopukoihin jää edes hataria muistikuvia sellaisista Etelä-Amerikan ja Afrikan eläimistä kuin kapybara, bongo, saimiri, mara tai kenkänokka. Bongon bambihtavan vartalon mallilla voi näppärästi piirtää muita samansortin kavio- tahi sorkkaelikoita.

Kirjassa on hyvin vähän tekstiä ja sekin on hyvä asia. Keskivertolapsi osaa kirjan kuvista kyllä lukea sen, mitä kirjassa yritetään viestiä. Jokaisen eläimen kohdalla on kirjassa virke tai pari kyseiseen eläimeen liittyvää tietoutta, vaikka kirja ei eläinkirja yritä ollakaan.

Kirjan esipuheesta poimittua (s. 4): Tämän kirjan tavoite ei ole opettaa piirtämään hyvin vaan saada nauttimaan piirtämisestä ja pitämään hauskaa. – – – Älä huoli, vaikka piirtämäsi eläimen vartalo olisi hieman toisenlainen, kuin mallissa – – -.

Huoltajalle vinkki: kirjan alussa esiteltävien pro-kynien sijaan voi käyttää muunkin merkkisiä piirtimiä. Taaperosta tuskin tulee sen todennäköisemmin uutta Picassoa, eturivin arkkitehtiä tai edes apurahataiteilijaa (herra varjele lasta ainakin siltä…), vaikka hänelle ostaisikin kirjassa mainitun, pari satasta maksavan, 150 kynää sisältävän Holbeinin artists´ -värikynäsetin. Huoltajalle kuitenkin vahvaksi vinkiksi: kympin maksavan, parinkymmenen värin markettipuuväreillä ja kirjakaupasta tai taideliikkeestä ostetuilla kynillä on muutakin eroa kuin hinta. Varsinkin lapsille suunnatut kynä- ja vesivärisetit ovat usein niin kehnoja, että kiellän ainakin omia lapsiani jyrkästi niitä käyttämästä. Hyvälaatuisesta kynästä ja vesiväristä lähtee nimittäin väriä paperille tasaisesti, kynää juuri painamatta, eivätkä kynien terät katkeile kuin keski-iän ylittäneen ajatus, eli vähän väliä. Laadukkaassa kynäsetissä värit myös sointuvat yhteen. Ja sitten se piirustuspaperi. Ei tarvitse ostaa sitä kalleinta lehtiötä, mutta halpa markettipaperi yleensä on laadultaan halpaa markettipaperia, eikä tämän pitäisi olla kenelläkään yllätys.

Kuvataiteilijana julistan estoitta kuvallisen ilmaisun Sanaa kaikelle kansalle. Vaikka piirtäminen olisi itselle vieras kenttä, kannattaisi lapselle joskus tarjota täkyjä jännittävien kuvallisen ilmaisun välineiden muodossa: mustia rajauskyniä, akvarellikyniä, öljypastelliliituja, sivellin- ja grafiikkakyniä ja raapekartonkia, ah tuota tajunnanräjäyttävää ilmaisun alustaa! Peruskoulun varaan ei mielestäni kannata jättää kaikkea taidekasvatusta, jos lapsi osoittaa sitä (taidetta) kohtaan kiinnostusta. Kuvistuntien rinnalle Miyatan opaskirja onkin lapselle mitä mainioin innostaja!

Miyata, Chika: Piirretään kaiken maailman eläimiä
Atena 2020